De Indonesische keuken

Elke maand een nieuw
overheerlijk recept van Von

Als klein meisje heb ik leren koken van mijn Javaanse oma en mijn moeder. Samen kookten we voor mijn acht broers en twee zussen, mijn ouders en iedereen die binnen kwam lopen.

TJOLO TJOLO

“Ik ben opgegroeid in de Molukse wijk in Wormerveer. Als klein meisje heb ik leren koken van mijn Javaanse oma en mijn moeder. Samen kookten we voor mijn acht broers en twee zussen, mijn ouders en iedereen die binnen kwam lopen. Nog altijd vind ik het makkelijker om voor dertig man te koken dan voor twee personen. Van mijn oma heb ik geleerd om voedsel te waarderen en met respect te behandelen. Ik gooi nooit iets weg.”

Deze keer Koken met VON bij Yvonne thuis. Ze ontvangt (voor haar Usi) Rina Loupatty als gaste. Beiden wonen in de vernieuwde senioren appartementencomplex De Amandelbloesem. Inmiddels alweer, ook 60 jaar geleden neergestreken in 1962 in Wormerveer. In de Molukse wijk. Zo uit de kampen, oude werkkampen in de oorlog, in nieuwe eengezinswoningen in het industriële Wormerveer. Molukkers uit alle delen van Nederland, die ook weer uit verschillende dorpen in de Molukken vandaan komen, maar wel sowieso dezelfde Molukse gerechten op de eettafel hebben. Het visgerecht, tjolo tjolo, een salade en of papeda. Vandaag bereiden we gerechten, want zo waar staat er een heel menu op tafel, Ik deel het recept van de tjolo tjolo met u. Deze salade kun je met alle soorten vis eten.

Wil je toch iets meer weten over de bereiding, stuur dan een mail naar info@wormerveerheeftmeer.nl onder vermelding Koken met Von. Alle ingrediënten zijn te krijgen bij de plaatselijke winkels.

Usi Rina mag mijn tjolo tjolo proeven (zie foto bij het recept). Elk huis heeft zijn eigen variatie erop. Ondertussen praten we over de tijd dat wij in de Molukse wijk woonden. We waren immers de eerste bewoners. Hoe het was om zo tussen de Nederlanders te wonen…


HIER VINDT U HET RECEPT


Benodigdheden voor 4 personen:

2 verse makreel, schoongemaakt
en marineren in 2 el tamarindepasta en 2 tl zout

2 rode uien, in schijfjes snijden

2 tomaten, in kleine mootje snijden

5 stengels selderie, niet al te fijn snijden

2 spaanse pepers of 2 el sambal oelek

2 citroenen uitgeperst

2 el suiker

2 tl zout

5 el ketjap (mag ook meer)

(proeven, en naar smaak zout of suiker en of citroensap toevoegen)

Probeer het zelf maar bezoekers van WHM.
Dus let op niet te scheutig met de lomboks (spaanse pepers). Pedis!!!!!

“En Usi Rina, enak? ” Hoewel een beejte erg pedis, was het lekker. …. er wordt kritisch gekeken, net zoals moeder ook kan kijken
als ze het moet beoordelen.